niedziela, 21 grudnia 2014

Ziemniaki na Noc Świętojańską

Wprost nienawidzę kartofli, no ale czasem trzeba nimi uraczyć Małżonka lub gości. Poniższe danie bardzo przypadło Mężowi do gustu (choć nie do końca rozumiem dlaczego), a moja Mama, choć jadła je tylko raz kilka lat temu, nadal je wspomina z rozrzewnieniem. Przepis zaczerpnęłam z kuchennego kalendarza sprzed kilku lat. Składniki wystarczają do obiadu dla dwóch osób.

Składniki
  • 4-5 ziemniaków
  • kilka wiórów masła
  • koperek lub natka pietruszki - wedle upodobań
  • sól
  • tarty ser – w ilości wystarczającej do przykrycia ziemniaków


Ziemniaki obieramy, kroimy na pół i nacinamy głęboko co 5 milimetrów - dzięki temu każdy ziemniak ładnie się rozwarstwi i przypiecze się w środku. Porządnie je solimy i obkładamy wiórami masła. Wkładamy ziemniaki do płaskiego naczynia żaroodpornego - może być nawet pokrywka od naczynia żaroodpornego - i wstawiamy do piekarnika na 25-30 minut w temperaturze 240 stopni.

Po tym czasie posypujemy je tartym serem i koperkiem lub natką pietruszki. Zapiekamy dalej w tej samej temperaturze jeszcze przez 10-15 minut.