Potrawa ta może stanowić samodzielny jarski obiad dla singla lub być dodatkiem do mięsa dla dwóch osób. W zależności od ilości skrobi zawartej w ziemniakach, wychodzą one bardziej upieczone lub bardziej ugotowane.
Składniki
|
Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w ósemki lub szesnastki. Na dno prodiża wlewamy odrobinę oleju – tak by dno było całkowicie przykryte jego cienką warstwą. Układamy ziemniaki w prodiżu tak, by każdy kawałek ziemniaka stykał się z dnem prodiża swoją największą powierzchnią. Ziemniaki porządnie solimy i posypujemy ulubionymi przyprawami.
Włączamy prodiż do prądu. W przypadku prodiża podgrzewanego tylko od góry, możemy zainteresować się jego zawartością po 40-45 minutach. Należy wówczas dźgnąć ziemniaczka widelcem. Jeżeli nie jest twardawy, to możemy jeść :) Dla prodiża nagrzewanego od góry i od dołu czas pieczenia może być 5-10 minut krótszy.
Danie idealnie pasuje do maślanki :)
Włączamy prodiż do prądu. W przypadku prodiża podgrzewanego tylko od góry, możemy zainteresować się jego zawartością po 40-45 minutach. Należy wówczas dźgnąć ziemniaczka widelcem. Jeżeli nie jest twardawy, to możemy jeść :) Dla prodiża nagrzewanego od góry i od dołu czas pieczenia może być 5-10 minut krótszy.
Danie idealnie pasuje do maślanki :)