niedziela, 14 grudnia 2014

Ziemniaki w ziołach z prodiża

Potrawa ta może stanowić samodzielny jarski obiad dla singla lub być dodatkiem do mięsa dla dwóch osób. W zależności od ilości skrobi zawartej w ziemniakach, wychodzą one bardziej upieczone lub bardziej ugotowane.
Składniki
  • trzy duże ziemniaki
  • olej
  • sól
  • ulubione przyprawy pasujące do ziemniaków - ja daję czosnek granulowany, słodką paprykę i oregano
  • prodiż

Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w ósemki lub szesnastki. Na dno prodiża wlewamy odrobinę oleju – tak by dno było całkowicie przykryte jego cienką warstwą. Układamy ziemniaki w prodiżu tak, by każdy kawałek ziemniaka stykał się z dnem prodiża swoją największą powierzchnią. Ziemniaki porządnie solimy i posypujemy ulubionymi przyprawami.



Włączamy prodiż do prądu. W przypadku prodiża podgrzewanego tylko od góry, możemy zainteresować się jego zawartością po 40-45 minutach. Należy wówczas dźgnąć ziemniaczka widelcem. Jeżeli nie jest twardawy, to możemy jeść :) Dla prodiża nagrzewanego od góry i od dołu czas pieczenia może być 5-10 minut krótszy.

Danie idealnie pasuje do maślanki :)