Bułeczki "pizzerinki"

Przepis ten jest luźną wariacją na temat roladek z bloga Breakfast. Bardzo szybko się je robi, a nawet bardzo tanio, jeżeli suszone pomidory kupimy w młynie w Pruszczu po 6 zł z groszami za sporą paczkę :)

Składniki
  • 250 g mąki pszennej + trochę do podsypania
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • spora szczypta soli
  • spora szczypta świeżo mielonego kolorowego pieprzu
  • 30 g masła + trochę do natłuszczenia blachy
  • około 150 ml mleka
  • 100 g ulubionego sera
  • 3-4 łyżeczki oregano
  • garść (lub dwie) suszonych pomidorów

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i oregano. Dodajemy drobno pokrojone masło i rozdrabniamy palcami jak na kruszonkę. Następnie powoli dolewamy mleko (niekoniecznie całe!) i ugniatamy ciasto aż będzie gładkie i nielepiące.

Przekładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę i wałkujemy na prostokąt o jednym boku mocno dłuższym. Posypujemy prostokąt równomiernie suszonymi pomidorami i wprasowujemy je w ciasto przy pomocy wałka, następnie posypujemy tartym serem - można też dodać inne składniki, jak kto lubi: pieczarki, drobno posiekaną wędlinę, itp. Ciasto zawijamy w ciasny rulon wzdłuż dłuższego boku i kroimy ten rulon na plastry o grubości około 2 cm.


Plasterki ciasta kładziemy na natłuszczonej blasze i zapiekamy przez 20 minut w 200 stopniach o jeden poziom niżej niż środek piekarnika. Przez pierwsze 10 minut pieczemy na obu grzałkach, przez kolejne 10 minut tylko na górnej.