Bułki z ziarenkami

Przerobiłam trochę przepis na bułki z suszoną włoszczyzną i wyszły mi przepyszne bułki z czterema rodzajami ziaren.

Składniki
  • 650 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 25 g drożdży
  • 1 jajko
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka czarnuszki 

Najpierw należy podgrzać w rondelku mleko do temperatury pokojowej.  Następnie do mleka należy wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i wymieszać wszystko. Po około 5-10 minutach na powierzchni mleka pojawią się takie brzydkie "farfocle" - jest to znak, że drożdże są już gotowe do dalszej współpracy.



Wtedy w misce można wymieszać wszystkie składniki i ugnieść je porządnie na ciasto, które następnie przykrywamy ściereczką i pokrywką i zostawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Nie wolno przesadzić z olejem - im więcej, tym twardsze będą bułki!



Po tym czasie należy uformować bułeczki, położyć je na namaślonej blasze i zostawić na kolejne 30 minut w celu dalszego wyrośnięcia - można je przykryć ściereczką.


Bułeczki pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach na środkowym ruszcie, z czego przez pierwsze 10 minut na obu grzałkach, a potem tylko na górnej.