Ciasto "Dziad podlaski"

Dzisiaj prezentuję całkiem smaczne ciasto o dziwnej nazwie. Przepis na nie znalazłam na pewnym suwalskim forum. W oryginalnym przepisie dawano aż 1.5 szklanki cukru! Zmniejszyłam tę ilość o połowę, ale i tak ciasto było zbyt słodkie jak na mój gust. Następnym razem dodam tylko 4 łyżki cukru.

Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki stołowe cukru
  • 1 niepełna szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 duże jabłka
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na bok. Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao, cynamonem i szczyptą soli. Dodajemy pozostałe składniki, dobrze mieszamy i pieczemy 40-50 minut w 180 stopniach na obu grzałkach.