Przygotowując deser kawowy wzorowałam się na tym przepisie, ale ciasto ni cholery nie chciało zgęstnieć ani tym bardziej dać się pokroić, za to na widok noża miało wyraźną ochotę rozsmarować się. Zmieniłam więc trochę składniki i sposób wykonania i umieściłam deser w pucharkach, gdzie brak odpowiedniej gęstości nie uchodzi już za gafę.
Składniki
|
Zaczynamy od zrobienia naparu z kawy: 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej zalewamy 5 łyżkami stołowymi wrzątku, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie mieszamy robotem kuchennym twaróg z cukrem pudrem i jedną łyżką cukru waniliowego. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno i następnie łączymy ją z twarogiem. Bardzo smacznym pomysłem byłoby dodanie na tym etapie do masy twarogowej drobno pokruszonych orzechów i/lub migdałów.
W pucharkach układamy po jednym biszkopcie wypukłością do dołu. Napar wlewamy do masy twarogowej i miksujemy porządnie. Nakładamy masę do pucharków i wkładamy do lodówki na najzimniejszą półkę.
W pucharkach układamy po jednym biszkopcie wypukłością do dołu. Napar wlewamy do masy twarogowej i miksujemy porządnie. Nakładamy masę do pucharków i wkładamy do lodówki na najzimniejszą półkę.