niedziela, 22 lutego 2015

Łódeczki jabłkowe wg pomysłu Magdy

Zostałam ostatnio poczęstowana takim oto pysznym deserem. Jego przyrządzenie nie zabiera aż tak wiele czasu, a efekty są przepyszne!

Składniki
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 5 jabłek
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w pół-plasterki. Przysmażamy je na suchej patelni, dodając pod koniec cukier i cynamon (lepiej go dodać potrząsając małym sitkiem). Ważne jest, aby jabłka nie zamieniły się na patelni w "paciaję".

Ciasto kroimy na 8 lub 12 części, na każdy fragment nakładamy jabłka i sklejamy brzegi ciasta po przekątnej - wszystkie 4 albo tylko 2 (i tak się rozkleją :D).


Łódeczki układamy na natłuszczonej blasze i pieczemy w 190 stopniach na obu grzałkach przez 20-25 minut. Można je podać z bitą śmietaną, chociaż to byłaby już rozpusta!