Zupa cebulowa z grzankami i serem

Ten genialnie prosty i przepyszny przepis znalazłam w kuchennym kalendarzu. Koszt przygotowania potrawy oscyluje w okolicach 1.5 zł za porcję, a smak jest po prostu nieziemski :) Podane składniki pozwalają na przygotowanie porcji dla dwóch osób.

Składniki
  • 0.5 kg cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • sól, pieprz
do przybrania:
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 2 spore szczypty tartego żółtego sera

Cebulę obieramy, siekamy bardzo drobno i szklimy na maśle. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, mąkę i mieszamy porządnie. Odstawiamy do ostygnięcia, a w międzyczasie przygotowujemy bulion z kostki warzywnej.

Gdy cebula się ostudzi, rozdrabniamy ją w blenderze na papkę. Zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy sosem sojowym oraz solą i pieprzem.

Kromki chleba tostowego kroimy w kostkę i obsmażamy na grzanki na suchej patelni. Zupę podajemy posypaną grzankami i tartym serem.