Przepis ten zaczerpnęłam z wcześniej nie znanego mi bloga Kulinarne Eskapady. Zupa okazała się wyśmienita, chociaż wyszło jej dość mało. Krewetki białe kupiłam w Biedronce w ramach akcji "Odkryj Smaki Portugalii", zużyłam jakieś pół opakowania.
Składniki
|
|
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy na bok.
Cebulę i czosnek siekamy bardzo drobno. W rondlu rozgrzewamy olej i dusimy czosnek z cebulą na bardzo małym ogniu przez 5 minut, często mieszając. Po tym czasie dodajemy starty imbir i drobno posiekaną papryczkę chilli. Mieszamy porządnie i po chwili dodajemy sos sojowy, bulion i cukier. Gotujemy zupę przez kilka minut. W międzyczasie oczyszczamy krewetki.
Dodajemy krewetki do zupy i gotujemy przez 5-7 minut. Na sam koniec dodajemy posiekaną dymkę oraz makaron, mieszamy i od razu rozlewamy do misek.