Zaczęło się ambitnie - miałam zrobić pączki hiszpańskie, ale rękaw do ciasta odmówił współpracy i wyszło co wyszło. W oryginalnym przepisie zmniejszyłam ilość cukru w lukrze, a gniazdka przygotowałam z połowy porcji - wyszło ich około 9.
Składniki
na lukier:
|
W garnku gotujemy pół szklanki wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszamy ogień i do wrzątku wsypujemy przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucieramy ciasto, aż będzie gładkie i zbije się w kulę. Odstawiamy do studzenia.
Ciasto miksujemy z wbijanymi kolejno jajkami i przekładamy do szprycy cukierniczej. Na papier do pieczenia wyciskamy kółka ciasta w dużych odstępach, bo mocno urosną. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 25 minut. Jeżeli zaczną się przypiekać od góry, to wyłączamy górną grzałkę.
Po ostudzeniu gniazdek ucieramy cukier puder z łyżką wrzątku i sokiem z cytryny i dekorujemy gniazdka lukrem za pomocą pędzelka.