wtorek, 3 marca 2015

Gniazdka z piekarnika

Zaczęło się ambitnie - miałam zrobić pączki hiszpańskie, ale rękaw do ciasta odmówił współpracy i wyszło co wyszło. W oryginalnym przepisie zmniejszyłam ilość cukru w lukrze, a gniazdka przygotowałam z połowy porcji - wyszło ich około 9.

Składniki
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
na lukier:
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 niecała łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka wrzątku


W garnku gotujemy pół szklanki wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszamy ogień i do wrzątku wsypujemy przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucieramy ciasto, aż będzie gładkie i zbije się w kulę. Odstawiamy do studzenia.

Ciasto miksujemy z wbijanymi kolejno jajkami i przekładamy do szprycy cukierniczej. Na papier do pieczenia wyciskamy kółka ciasta w dużych odstępach, bo mocno urosną. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 25 minut. Jeżeli zaczną się przypiekać od góry, to wyłączamy górną grzałkę.

Po ostudzeniu gniazdek ucieramy cukier puder z łyżką wrzątku i sokiem z cytryny i dekorujemy gniazdka lukrem za pomocą pędzelka.