Składniki do tego przepisu wzięłam z portalu Przyślij Przepis, ale zmieniłam mocno sposób wykonania zupy. W rezultacie otrzymałam przepyszny rosołek o rybnym posmaku.
Składniki
|
Kapustę pekińską szatkujemy, a cebulę kroimy w ćwierć-krążki. Przysmażamy warzywa na oleju sezamowym aż zaczną brązowieć. Wówczas zalewamy je litrem wody, dodajemy rozdrobnioną kostkę bulionu warzywnego i doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie możemy oczyścić krewetki. Połowę z nich kroimy na plasterki, a połowę nie - będą ładnie wyglądać po nalaniu zupy do misek :) Rybę kroimy w kostkę, imbir ścieramy na tarce, a natkę pietruszki siekamy drobno.
Gdy zupa zacznie wrzeć, skręcamy ogień na minimum, dodajemy pokrojoną rybę, krewetki, imbir, natkę i sos sojowy. Gotujemy przez 10 minut. Następnie dodajemy surowe rozbełtane jajko, mieszamy porządnie i wyłączamy ogień.
Przed nalaniem zupy możemy położyć na dnie miseczek po sporej "szczypcie" makaronu jajecznego, po kilku minutach od zalania gorącą zupą będzie już miękki.
Gdy zupa zacznie wrzeć, skręcamy ogień na minimum, dodajemy pokrojoną rybę, krewetki, imbir, natkę i sos sojowy. Gotujemy przez 10 minut. Następnie dodajemy surowe rozbełtane jajko, mieszamy porządnie i wyłączamy ogień.
Przed nalaniem zupy możemy położyć na dnie miseczek po sporej "szczypcie" makaronu jajecznego, po kilku minutach od zalania gorącą zupą będzie już miękki.