Lohikeitto, czyli fińska zupa z łososiem

Przepis ten znalazłam na Kulinarnych Eskapadach i od razu przypadł mi do gustu, jako że jestem fanką łososia. Jest to moja druga zupa rybna w ciągu miesiąca - jednym słowem, rozkręcam się :) Z podanych składników wychodzą dwie duże porcje.

Składniki
  • 1 por (biała część)
  • 5 małych ziemniaczków
  • około 0.3 kg fileta z łososia bez skóry
  • 0.7 l wody
  • 25 g masła
  • mała śmietana do zup (18%)
  • niecały pęczek koperku
  • sól, pieprz


Pora myjemy i kroimy w półtalarki, a ziemniaki w plastry o grubości około 7 mm. W garnku teflonowym rozgrzewamy masło, dodajemy pora i podsmażamy ze trzy minuty. Następnie dodajemy ziemniaki, smażymy kolejne trzy minuty i zalewamy wodą. 

Po około 20-30 minutach, gdy ziemniaki będą już miękkie, do zupy dodajemy łososia pokrojonego w kostkę. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy śmietanę, posiekany koperek oraz przyprawy. Mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę. Zupa będzie dużo smaczniejsza po około godzinie, czy dwóch, jak już się przegryzie.