Przepis na tę potrawę zaczerpnęłam z małej i pękatej (zupełnie jak ja!) książeczki "Kuchnia chińska" (seria: Z kuchennej półeczki). Pozmieniałam trochę proporcje składników i wyszedł z tego całkiem przyjemny kaczy rosołek.
Składniki
|
Pierś kaczki kroimy drobno w kostkę, a kapustę pekińską siekamy. Zagotowujemy bulion w garnku i dodajemy do niego: kaczkę, kapustę, mirin i sos sojowy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut pod przykryciem.
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i anyż, gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. W międzyczasie możemy uprażyć sezam na suchej patelni.
Pod koniec gotowania dodajemy do zupy uprażony sezam, olej sezamowy i posiekaną natkę pietruszki. Od siebie dodałam jeszcze ze trzy łyżki sosu czosnkowego słodko-ostrego.