czwartek, 9 kwietnia 2015

Ciasto "Brownie"

Jest to jedno z ulubieńszych ciast mojego Męża. Ja natomiast nie przepadam za ciemną czekoladą, wolę białą albo karmelową. Brownie robi się bardzo szybko, łatwo i przyjemnie. Podane składniki wystarczają na małą okrągłą tortownicę. Ciekawym eksperymentem byłoby zastosowanie foremki na muffiny.

Składniki
  • 100 g czekolady gorzkiej z 70% kakao
  • 100 g masła
  • łyżeczka kakao nierozpuszczalnego
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki
  • 100 g rozdrobnionych orzechów włoskich
  • szczypta soli

W rondelku roztapiamy masło z pokruszoną czekoladą, cukrem waniliowym i kakao. Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy rozpuszczoną masę czekoladową i ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy szczyptę soli, mąkę oraz pokruszone orzechy i znowu miksujemy porządnie. Namaślamy małą tortownicę i wlewamy do niej ciasto, wyrównując je porządnie - ciasto nie wyrówna się samo pod swoim ciężarem i po upieczeniu może przypominać wyglądem krowi placek :D Zapiekamy brownie przez 30 minut w 200 stopniach na środkowym ruszcie na dolnej grzałce.