Jest to jedno z najpyszniejszych ciast mojego Męża, szkoda tylko że tak rzadko je piecze. Składniki wystarczają na dużą blachę o wymiarach około 38x25 cm.
Składniki na ciasto:
na kruszonkę:
na masę twarogową:
|
W rondelku podgrzewamy szklankę mleka do temperatury ciała (należy zanurzyć palec i sprawdzić, czy nie za ciepłe), dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i pokruszone drożdże. Mieszamy porządnie, przykrywamy talerzykiem i odczekujemy 10 minut aż na powierzchni mleka pojawią się farfocle. W międzyczasie w drugim rondelku roztapiamy masło i odstawiamy do wystygnięcia na około 30 minut.
W misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto oprócz roztopionego masła i porządnie wyrabiamy robotem kuchennym. Dopiero pod koniec dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy robotem kuchennym. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę pod przykryciem. Powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. W międzyczasie można zrobić kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i dziabiemy nożem aż masło się rozdrobni. Następnie ugniatamy palcami aż mąka nie będzie widoczna jako osobny składnik. Jeżeli kruszonka przybierze już formę małych kuleczek/okruszków, należy zaprzestać ugniatania. Można też od razu zrobić masę serową: wszystkie składniki ucieramy kulą do ciasta w makutrze.
Po godzinie natłuszczamy blaszkę i umieszczamy w niej ciasto. Smarujemy je masą twarogową i posypujemy kruszonką. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut, a następnie pieczemy je w 160 stopniach przez 45 minut na dolnej grzałce.