Ten przepis wypatrzyłam w Małej Cukierence, od razu przypadł mi do gustu, gdyż mogłabym się cały dzień tarzać w kajmaku i nigdy nie miałabym dość :) Nie jest może najtańszy ani najszybszy w wykonaniu, ale wyszedł przepysznie. Robiłam go w dużej okrągłej tortownicy.
Składniki na spód:
na masę serową:
na polewę:
|
Wszystkie składniki na spód ciasta zagniatamy rękoma w misce, a następnie kruszymy drobno. Dużą tortownicę natłuszczamy i wsypujemy do niej pokruszony spód. Wyrównujemy spód, ale nie dociskamy go ręką.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo masło, mąkę i twaróg. Mieszamy cały czas na jednolitą masę. Dzielimy masę na dwie prawie równe porcje i do jednej z nich (tej mniejszej) dodajemy masę kajmakową i miskujemy porządnie.
Na spód tortownicy kładziemy na zmianę po 2-3 łyżki każdej masy. (Chciałam zrobić sernik typu "zebra", ale wyszedł mi dosyć płaski i nie było potem widać za bardzo tych wzorków :/)
Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 60-65 minut i pieczemy na obu grzałkach o jeden poziom poniżej środkowego rusztu.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika studzimy je i robimy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku razem z masą kajmakową i chlupkiem śmietanki 30%. Smarujemy polewą powierzchnię sernika i układamy wzorek z orzechów włoskich.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo masło, mąkę i twaróg. Mieszamy cały czas na jednolitą masę. Dzielimy masę na dwie prawie równe porcje i do jednej z nich (tej mniejszej) dodajemy masę kajmakową i miskujemy porządnie.
Na spód tortownicy kładziemy na zmianę po 2-3 łyżki każdej masy. (Chciałam zrobić sernik typu "zebra", ale wyszedł mi dosyć płaski i nie było potem widać za bardzo tych wzorków :/)
Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 60-65 minut i pieczemy na obu grzałkach o jeden poziom poniżej środkowego rusztu.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika studzimy je i robimy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku razem z masą kajmakową i chlupkiem śmietanki 30%. Smarujemy polewą powierzchnię sernika i układamy wzorek z orzechów włoskich.