Mazurek fistaszkowy

Ten przepis znalazłam na blogu Moje Pasje. Okazał się bardzo prosty i szybki w wykonaniu (tak samo szybko został pożarty). Zamierzam go robić dużo częściej, nie tylko z okazji świąt. 

Składniki

na ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g zimnego posiekanego masła
  • 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
  • 2 żółtka
na krem:
  • 150 g masła orzechowego
  • 150 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • mały chlupek śmietanki 30%
na przybranie:
  • 1 szklanka orzeszków ziemnych
  • 150 g mlecznej czekolady


Składniki na ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy przy użyciu silnych męskich dłoni. Gotową kulę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wylepiamy ciastem natłuszczoną blaszkę o wymiarach około 38x25 cm. Ciasto zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni na dolnej grzałce.

Masło orzechowe miksujemy z serkiem i białą czekoladą rozpuszczoną w rondelku (do rozpuszczającej się czekolady dodałam mały chlupek śmietanki 30%). Krem rozsmarowujemy na ostudzonym spodzie i posypujemy orzechami, wgniatając je ręką. Czekoladę mleczną rozpuszczamy w rondelku i polewamy nią orzechy w nieregularne esy-floresy.