czwartek, 18 czerwca 2015

Domowe burgery

W zeszły weekend oboje z małżonkiem skosztowaliśmy kupnego burgera podczas meczu Seahawks-Husaria (wygraliśmy 27:8) i od razu wiedziałam, że potrafię upichcić znacznie lepszą wersję :) Podane składniki wystarczają na przygotowanie czterech burgerów, przy czym jedna osoba jest w stanie zapchać się do pełna jednym.

Składniki

na bułki:
  • 2 szklanki mąki
  • 0.5 szklanki otrębów
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 szklanka mleka
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • odrobina masła do wysmarowania formy
na mięso:
  • 0.5 kg mięsa mielonego (dałam wieprzowinę)
  • pęczek koperku - drobno posiekany
  • sól
  • czosnek granulowany
na sos:
  • 1 łyżka stołowa musztardy
  • 1 łyżeczka keczupu
  • duża szczypta drobno posiekanego koperku
  • świeżo mielony pieprz
przybranie:
  • 4 liście sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej
  • 4 plasterki ulubionego sera
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 4 plasterki pomidora
  • 1 mały kiszony ogórek
Podgrzewamy mleko z cukrem w rondelku aż do temperatury pokojowej, rozpuszczamy w mleku drożdże i odstawiamy na 5-10 minut. Mieszamy i zagniatamy wszystkie składniki na bułki (poza masłem i jedną łyżką sezamu) i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe i ciemne miejsce. W międzyczasie możemy wymieszać składniki na sos i odstawić go do przegryzienia.






Gdy ciasto już wyrośnie, dzielimy je na cztery części i formujemy je w bułki. Posypujemy bułki sezamem i delikatnie wklepujemy go ręką, żeby nie odpadł podczas pieczenia. Natłuszczamy blaszkę masłem i układamy na niej bułki. Najpierw pieczemy je przez 5 minut w 150 stopniach, a następnie przez 15 minut w 200 stopniach na obu grzałkach. Odstawiamy bułki do przestygnięcia na parę godzin ale nie myjemy jeszcze blaszki.

Na niecałą godzinę przed podaniem burgerów wyrabiamy mięso z drobno posiekanym koperkiem i przyprawami. Uklepujemy mięso w cztery płaskie kotleciki i pieczemy je na nadal brudnej blaszce po bułkach. Nie trzeba jej od nowa natłuszczać. Mięso pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 25 minut - w połowie czasu możemy przewrócić je na drugą stronę.

Podczas gdy kotlety się pieką, zmywamy naczynia i przygotowujemy dodatki: myjemy sałatę, kroimy ser, cebulę, pomidor i ogórek.

Bułki przekrawamy na pół (ale nie do końca) i kładziemy do środka: liść sałaty, kotlet, trochę sosu, ser i warzywa. Smacznego!