W zeszły weekend oboje z małżonkiem skosztowaliśmy kupnego burgera podczas meczu Seahawks-Husaria (wygraliśmy 27:8) i od razu wiedziałam, że potrafię upichcić znacznie lepszą wersję :) Podane składniki wystarczają na przygotowanie czterech burgerów, przy czym jedna osoba jest w stanie zapchać się do pełna jednym.
Składniki na bułki:
|
|
Gdy ciasto już wyrośnie, dzielimy je na cztery części i formujemy je w bułki. Posypujemy bułki sezamem i delikatnie wklepujemy go ręką, żeby nie odpadł podczas pieczenia. Natłuszczamy blaszkę masłem i układamy na niej bułki. Najpierw pieczemy je przez 5 minut w 150 stopniach, a następnie przez 15 minut w 200 stopniach na obu grzałkach. Odstawiamy bułki do przestygnięcia na parę godzin ale nie myjemy jeszcze blaszki.
Na niecałą godzinę przed podaniem burgerów wyrabiamy mięso z drobno posiekanym koperkiem i przyprawami. Uklepujemy mięso w cztery płaskie kotleciki i pieczemy je na nadal brudnej blaszce po bułkach. Nie trzeba jej od nowa natłuszczać. Mięso pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 25 minut - w połowie czasu możemy przewrócić je na drugą stronę.
Podczas gdy kotlety się pieką, zmywamy naczynia i przygotowujemy dodatki: myjemy sałatę, kroimy ser, cebulę, pomidor i ogórek.
Bułki przekrawamy na pół (ale nie do końca) i kładziemy do środka: liść sałaty, kotlet, trochę sosu, ser i warzywa. Smacznego!
Na niecałą godzinę przed podaniem burgerów wyrabiamy mięso z drobno posiekanym koperkiem i przyprawami. Uklepujemy mięso w cztery płaskie kotleciki i pieczemy je na nadal brudnej blaszce po bułkach. Nie trzeba jej od nowa natłuszczać. Mięso pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 25 minut - w połowie czasu możemy przewrócić je na drugą stronę.
Podczas gdy kotlety się pieką, zmywamy naczynia i przygotowujemy dodatki: myjemy sałatę, kroimy ser, cebulę, pomidor i ogórek.
Bułki przekrawamy na pół (ale nie do końca) i kładziemy do środka: liść sałaty, kotlet, trochę sosu, ser i warzywa. Smacznego!