poniedziałek, 22 czerwca 2015

Obiad jednoprodiżowy - kurczak gyrosowy z brokułem i serem

Dawno nie korzystałam z mojego ukochanego prodiża :) Dzisiaj proponuję bardzo łatwy i szybki obiad z mnóstwem warzyw (no dobra, z mnóstwem jednego warzywa). Samo przygotowanie bez czekania w międzyczasach to około 15 minut.

Składniki
  • 2 piersi kurczaka
  • 1 nie za duży brokuł (najlepiej około 300-400 g)
  • 3 plasterki ulubionego sera - dałam ser topiony typu Hochland z szynką (każdy plasterek zafoliowany osobno, nie taki w trójkąciku)
  • ze dwa chlupki oleju
  • 1 czubata łyżka przyprawy gyros-kebab
  • sól
  • 4 patyczki do szaszłyków

Na dwie godziny przed podaniem obiadu kroimy piersi kurczaka na nie za małe i nie za duże kawałki - takie, żeby dały się nadziać na patyczek od szaszłyka. Pokrojonego kurczaka mieszamy z olejem i przyprawą gyrosową i odstawiamy do lodówki na nieco ponad godzinę.

Po tym czasie nadziewamy kawałki kurczaka na cztery patyczki szaszłykowe i układamy w prodiżu na kształt kwadratu. Brokułowi odcinamy różyczki i płuczemy je na sicie. Układamy różyczki w prodiżu tak aby dotykały dna. Solimy brokuł i układamy na nim plasterki sera: jeden plasterek na środku i po pół plasterka po bokach.

Włączamy prodiż do prądu na 40 minut, a potem zajadamy się ze smakiem :) Nie trzeba lać oleju na dno prodiża - nic się nie przypali, ponieważ kurczak i ser szybko wytworzą solidną warstwę sosu. Brokuł bardziej się ugotuje, niż upiecze.