Ciasto z jednorożca

Przepis na kolejne letnie ciasto bez pieczenia zaczerpnęłam z tej strony. Jego wykonanie nie trwa zbyt długo, ale brudzi bardzo wiele naczyń. Użyłam zbyt małej tortownicy, więc oprócz ciasta wyszło też 6 deserów w pucharkach :)

Składniki
  • 0.5 l mleka skondensowanego niesłodzonego - użyłam wersję light 4%
  • 3 galaretki o różnych kolorach
  • 3 szklanki wody (takie ćwierćlitrowe)
  • 1 tabliczka białej czekolady

Każdą z galaretek rozpuszczamy osobno w szklance wrzątku. Kiedy ostygną, ubijamy mleko skondensowane na piankę, rozdzielamy ją po równo do misek z galaretkami i mieszamy robotem kuchennym aż do uzyskania jednolitej masy.


Do tortownicy nakładamy po kolei po 3 łyżki każdej masy galaretkowo-mlecznej na sam środek. Wierzch posypujemy czekoladą drobno posiekaną nożem. Jeżeli zostanie za dużo masy, możemy ją porozkładać do pucharków. Przed podaniem deseru odstawiamy tortownicę do lodówki - wystarczą jakieś 4 godziny :)