Ten przepis dostałam kiedyś od koleżanki. Podane składniki wystarczają na przygotowanie około ośmiu sycących krokiecików. Ja sie najadam dwoma :)
Składniki na naleśniki:
|
Brokuł tniemy na różyczki i obgotowujemy w lekko osolonej wodzie - odcedzamy 7 minut po tym jak woda zacznie wrzeć i siekamy drobno. W międzyczasie, gdy brokuł się gotuje, można zacząć robić naleśniki.
Mieszamy robotem kuchennym wszystkie składniki na naleśniki i smażymy je na natłuszczonej patelni - mają być duże, okrągłe i płaskie. Na każdy naleśnik przypada niecała duża chochla ciasta, należy je smażyć na średnim ogniu z obu stron ok 1.5-2 minuty (drugą stronę krócej). Z podanych składników powinno wyjść 8 solidnych naleśników + jeden startowy, który nigdy nie wychodzi elegancko.
Na każdy naleśnik kładziemy 2-3 kopiaste łyżki posiekanego brokuła i plasterek sera - kawałek pod brokuła i kawałek na brokuła. Zawijamy naleśnik w kopertę. Do środka można też dać odrobinkę sosu czosnkowego.
Po usmażeniu wszystkich naleśników należy przez kilka minut podsmażyć na patelni zawinięte już koperty na małym ogniu, może pod przykryciem - nie będą się później rozpadać na talerzu.