piątek, 7 sierpnia 2015

Krokieciki z brokułem i serem

Ten przepis dostałam kiedyś od koleżanki. Podane składniki wystarczają na przygotowanie około ośmiu sycących krokiecików. Ja sie najadam dwoma :)

Składniki

na naleśniki:
  • 1.5 szklanki mąki
  • prawie 1.75 szklanki mleka
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżki oleju + trochę na patelnię
  • szczypta soli
  • łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
na farsz:
  • 1 brokuł (co najmniej 400 g)
  • 8 plasterków ulubionego sera (dałam szynkowy ser topiony w plasterkach typu "Hochland")

Brokuł tniemy na różyczki i obgotowujemy w lekko osolonej wodzie - odcedzamy 7 minut po tym jak woda zacznie wrzeć i siekamy drobno. W międzyczasie, gdy brokuł się gotuje, można zacząć robić naleśniki.

Mieszamy robotem kuchennym wszystkie składniki na naleśniki i smażymy je na natłuszczonej patelni - mają być duże, okrągłe i płaskie. Na każdy naleśnik przypada niecała duża chochla ciasta, należy je smażyć na średnim ogniu z obu stron ok 1.5-2 minuty (drugą stronę krócej). Z podanych składników powinno wyjść 8 solidnych naleśników + jeden startowy, który nigdy nie wychodzi elegancko.

Na każdy naleśnik kładziemy 2-3 kopiaste łyżki posiekanego brokuła i plasterek sera - kawałek pod brokuła i kawałek na brokuła. Zawijamy naleśnik w kopertę. Do środka można też dać odrobinkę sosu czosnkowego.


Po usmażeniu wszystkich naleśników należy przez kilka minut podsmażyć na patelni zawinięte już koperty na małym ogniu, może pod przykryciem - nie będą się później rozpadać na talerzu.