środa, 19 sierpnia 2015

Macki w warzywach po chińsku

To już moja druga potrawa z ośmiornicy, tym razem postanowiłam ją przyrządzić po chińsku. Ośmiornicę nabyłam w Biedronce, a olej do potraw z woka w Lidlu.

Składniki
  • ośmiornica (około 900 g) - zużyjemy same macki
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka stołowa ziaren sezamu
  • 1 płaska łyżka stołowa płatków chilli
  • 1 łyżka sosu słodko-ostrego Tao-Tao
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/3 kubka rosołu warzywnego
  • 4 łyżki oleju do potraw z woka
  • 1 łyżka octu

Ośmiornicę zaczynamy rozmrażać wieczór wcześniej. Gotujemy ośmiornicę w płaskim garnku w wodzie z łyżką octu przez 50 minut. W międzyczasie kroimy warzywa w słupki, a cebulę w cienkie pół krążki. Gdy ośmiornica już się ugotuje, odcinamy jej macki możliwie blisko ciała, a resztę wyrzucamy. Macki kroimy w plasterki lub w kostkę - jak kto lubi.


W woku rozgrzewamy kilka łyżek oleju i wsypujemy sezam. Gdy się trochę podsmaży, dodajemy warzywa i smażymy je kilka minut, w międzyczasie mieszamy rosół z sosem słodko-ostrym, sosem sojowym i płatkami chilli. Zalewamy warzywa rosołem, smażymy przez 3 minuty. Do woka dorzucamy pokrojone macki i dusimy kilka minut pod przykryciem. Podajemy z ryżem.