To już moja druga potrawa z ośmiornicy, tym razem postanowiłam ją przyrządzić po chińsku. Ośmiornicę nabyłam w Biedronce, a olej do potraw z woka w Lidlu.
Składniki
|
Ośmiornicę zaczynamy rozmrażać wieczór wcześniej. Gotujemy ośmiornicę w płaskim garnku w wodzie z łyżką octu przez 50 minut. W międzyczasie kroimy warzywa w słupki, a cebulę w cienkie pół krążki. Gdy ośmiornica już się ugotuje, odcinamy jej macki możliwie blisko ciała, a resztę wyrzucamy. Macki kroimy w plasterki lub w kostkę - jak kto lubi.
W woku rozgrzewamy kilka łyżek oleju i wsypujemy sezam. Gdy się trochę podsmaży, dodajemy warzywa i smażymy je kilka minut, w międzyczasie mieszamy rosół z sosem słodko-ostrym, sosem sojowym i płatkami chilli. Zalewamy warzywa rosołem, smażymy przez 3 minuty. Do woka dorzucamy pokrojone macki i dusimy kilka minut pod przykryciem. Podajemy z ryżem.