wtorek, 11 sierpnia 2015

Pizza "Korona"

Ten przepis na pizzę nie różni się za bardzo od innych pod względem składników. Tutaj chodzi raczej o wygląd dania :) Widziałam taką pizzę już w kilku miejscach w internecie i w końcu postanowiłam ją przyrządzić - dobre to to, ale przez fikuśny środek jest mało miejsca na dodatki.

Składniki

ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • płaska łyżeczka soli
  • 2.5 dag drożdży
  • kopiasta łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki smakowego oleju kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
dodatki:
  • 3 duże plastry salami
  • mała cebulka
  • kilka plastrów sera
sos:
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki sosu czosnkowego
  • 1/2 łyżeczki oregano


Najpierw należy podgrzać w rondelku mleko do temperatury pokojowej. Następnie do mleka należy wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i wymieszać wszystko. Po około 5-10 minutach na powierzchni mleka pojawią się takie brzydkie "farfocle" - wówczas do dużej miski wsypujemy 2 szklanki mąki, łyżeczkę soli i 2 łyżki smakowego oleju kujawskiego. Dolewamy też drożdże rozrobione w mleku, mieszamy i wyrabiamy ciasto aż do otrzymania gładkiej, sprężystej i nieco spłaszczonej kuli. Przykrywamy miskę ściereczką i pokrywką i czekamy około 40-60 minut na wyrośnięcie. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W międzyczasie możemy wymieszać składniki sosu i pokroić dodatki.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na natłuszczonej blasze tak, aby miało kształt koła. Na środku przykładamy spodeczek od filiżanki, żeby odcisnęło się mniejsze koło - kroimy je ostrym nożem na 6 lub 8 trójkątów - jak komu łatwiej.  Pozostałą część ciasta smarujemy sosem i obkładamy dodatkami.


Trójkąty należy rozplaskać palcami i wywinąć tak, aby ich czubki znajdowały się pod zewnętrznym brzegiem ciasta. Jeżeli tylko wgnieciemy je w ciasto bez zawijania pod spód, to już na początku pieczenia zaczną brzydko odstawać do góry.

Pizzę pieczemy w 200 stopniach na obu grzałkach przez 20 minut.