poniedziałek, 26 października 2015

Burritos wg przepisu cioci Magdzi

Nareszcie podpatrzyłam, jak ciocia mojego Męża zawija tortille tak, aby się nie rozsypały :) Nadzienie do burritos też jest jej pomysłu. Na obiad dla dwóch głodnych osób wystarczy sześć burritos, pozostałe dwa mogą być na kolację.

Składniki
  • 8 płatów tortilli
  • mix sałat, 200 g
  • 40 dag pomidorków koktailowych
  • 2 duże piersi kurczaka (łącznie powyżej 60 dag)
  • keczup
  • majonez (dałam majonezowy sos czosnkowy Madero)
  • duży chlupek oleju
  • 1 kopiasta łyżeczka przyprawy kebab-gyros

Kurczaka kroimy drobno, mieszamy porządnie z chlupkiem oleju i przyprawą gyrosową i smażymy na rozgrzanej patelni aż mięso będzie suche. Mix sałat myjemy (nawet jeżeli napis na opakowaniu mówi, że sałatę już umyto - akurat!!!) i kroimy drobniej jeżeli trzeba. Pomidorki myjemy, kroimy na ćwiartki (np. na desce w pomidorki i nożem w pomidorki :D) i wycinamy im gniazdka.



Każdy płat moczymy wodą, żeby tortilla była bardziej giętka. Tortillę smarujemy niecałą łyżką majonezu, nakładamy sałatę, dwie czubate łyżki kurczaka i dwie łyżki pomidorków. Całość polewamy niewielką ilością keczupu, na pewno mniejszą niż na poniższym zdjęciu:


Tortilli zaginamy najpierw boki, a następnie rolujemy ją w przeciwnym kierunku i kładziemy na talerzu "szwem" do dołu.



Tak przyrządzone burritos podgrzewamy 3 minuty w mikrofalówce lub 15 minut w prodiżu. W przypadku piekarnika (wystarczy 10-15 minut w 170 stopniach), należy burritos umieścić w rękawie do pieczenia mięsa, żeby nie wyschły podczas pieczenia.