Ciasto "Biały Lion"

Ten przepis znalazłam na blogu [ Zjem to! ]. Ciasto miało smakować jak baton Lion w białej czekoladzie... cóż, nawet obok niego nie leżało ;) Nie zmienia to faktu, że jest smaczne!

Składniki

na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 0.5 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g startej białej czekolady
na masę kremową:
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g miękkiego masła
  • od siebie dodałam mały chlupek aromatu waniliowego
na masę kajmakową:
  • 200 g kajmaku 
  • tyle ryżu preparowanego, ile wchłonie kajmak
do posypania:
  • spora garść słonych fistaszków

Najpierw przygotowujemy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka na pianę stopniowo dodając cukier. Gdy cukier całkowicie rozpuści się w błyszczącej pianie, dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Dodajemy przesiane mąki z czekoladą i delikatnie mieszamy lub krótko miksujemy na najwolniejszych obrotach. Formę do ciasta natłuszczamy i wlewamy do niej masę biszkoptową. Pieczemy w 160 stopniach przez 30-40 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.

Podczas gdy biszkopt się piecze, możemy zrobić masę budyniową. Żółtka, cukier i obie mąki miksujemy ze szklanką mleka. Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do niego przygotowaną mieszankę, ponownie doprowadzamy do wrzenia mieszając mocno (w tym momencie dodałam chlupek aromatu waniliowego). Tak przygotowany budyń przykrywamy (żeby nie utworzył się na nim kożuch) i studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy do niego budyń cały czas miksując. Na końcu dodajemy sok z cytryny i krótko miksujemy na jednolity krem.

Kajmak mieszamy porządnie z ryżem, a orzeszki solone mielimy drobno.

Nareszcie - składamy ciasto do kupy :) Biszkopt kroimy na pół i dolną połowę smarujemy masą kajmakową. Na to wykładamy 2/3 masy kremowej i przykrywamy drugą połową biszkoptu. Na górę kładziemy pozostałą masę kremową i posypujemy zmielonymi orzeszkami solonymi.

Ciasto wkładamy do lodówki na klika godzin, żeby się przeżarło.