Nareszcie znalazłam przepis (na [kobietkowie]) na niskobudżetową (ale bardzo smaczną) wersję popularnego łakocia :) Podane składniki dają mleczko w objętości foremki ok. 24x16 cm.
Składniki
na polewę:
|
Żelatynę zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy cukier i ekstrakt. Mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu aż cukier i żelatyna się rozpuszczą, ale nie gotujemy. Odstawiamy do wystygnięcia, ale cały czas mieszamy, żeby żelatyna nie zbryliła się ponownie na dnie rondelka. Wlewamy masę do miksera i ubijamy na najwyższych obrotach przez 15 minut. Przekładamy piankę do foremki, wyrównujemy (oj, z tym było ciężko...) i chowamy do lodówki na kilka godzin.
Składniki polewy rozpuszczamy w rondelku i polewamy piankę. Ponownie odstawiamy do lodówki.