Ten przepis już od dawna miałam na liście potraw do zrobienia, zaczerpnęłam go z Ziołowego Zakątka Klaudyny Hebdy. To już trzeci rosół, jaki przyrządziłam na podstawie jej strony i chyba najlepszy, jak do tej pory.
Składniki
do podania:
|
Do garnka wkładamy rozczłonkowanego kuraka i resztę składników - część z nich możemy włożyć do kurczakowego kadłubka, żeby mięso lepiej przeszło smakiem. Zalewamy wodą (do mojego garnka zmieściło się już tylko 4.5 litra wody) i powoli doprowadzamy do wrzenia. Zbieramy szumowiny i zmniejszamy ogień. Gotujemy przez trzy i pół godziny.
Kiedy rosół będzie gotowy, przecedzamy go i solimy do smaku. Mięso z rosołu oddzielamy od skóry, kości, ścięgien i innych nieapetycznie wyglądających fragmentów, po czym umieszczamy je z powrotem w rosole. Podajemy z makaronem i marchewką.