piątek, 23 października 2015

Sałatka brokułowo-gyrosowa

Tę sałatkę skompilowałam z kilku przepisów dostępnych w internecie. Już na ciepło była pyszna, aż strach pomyśleć, jaka cudowna będzie na zimno!

Składniki
  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • 1 brokuł (500 g)
  • mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 3/4 szklanki makaronu ryżowego
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • chlupek oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy gyrosowej

Piersi kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy mięso porządnie z chlupkiem oleju i przyprawą gyrosową. Smażymy na rozgrzanej patelni aż mięso będzie suche. Brokuła kroimy w drobne różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku przez 6 minut. Makaron ryżowy gotujemy z kilkoma kroplami oleju w osolonej wodzie przez czas wskazany na opakowaniu.

Gdy wszystkie składniki ostygną, mieszamy je z majonezem, solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.