niedziela, 20 grudnia 2015

Kulebiak z rybą

To danie powstało jako kompilacja wielu internetowych przepisów na kulebiaka z rybą. Mimo imponującego wyglądu nie jest ono trudne do wykonania, wycinanie i przyklejanie łusek sprawiło mi wiele frajdy :) Trochę za lekko doprawiłam farsz, następnym razem na pewno dodam więcej soli.

Składniki

na ciasto:
  • 1 saszetka suszonych drożdży (7 g)
  • 1 jajko
  • 80 ml oliwy lub oleju
  • 80 ml wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
na farsz:
  • niecałe 300 g fileta z pstrąga
  • 2 jajka 
  • 3 pieczarki
  • 80 g ryżu
  • natka pietruszki
  • chlupek oleju (dałam smakowy olej Kujawski: pomidory + ostra papryka + bazylia)
  • sól, pieprz 

do dekoracji:
  • 1 ziele angielskie

Drożdże rozpuszczamy w 80 ml ciepłej wody i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na 5 minut. W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól, a w osobnej miseczce rozbełtujemy 80 ml oleju lub oliwy z jajkiem. Dodajemy do mąki drożdże i jajko z olejem, wyrabiamy porządnie przez kilka minut i odstawiamy na godzinę pod przykryciem w ciemne i ciepłe miejsce. Podczas gdy ciasto rośnie, zrobimy farsz.


Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, jajka gotujemy na twardo. Rybę obdzieramy ze skóry, pozbywamy się ości i przysmażamy ją lekko na oleju. Dodajemy stopniowo drobno posiekane pieczarki, ugotowany i odsączony ryż, jajka pokrojone w kostkę i posiekaną natkę. Solimy porządnie i pieprzymy do smaku. Smażymy tak długo, aż cały płyn odparuje.


Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich wałkujemy nie za grubo i nie za cienko, wycinamy kształt ryby: jeden mniejszy, drugi ciut większy. Bardzo łatwo można wyciąć kształt ryby przykładając owalny półmisek. Nie zapomnijmy o ogonku!


Mniejszy kształt kładziemy w foremce na papierze do pieczenia i nakładamy nań kopczyk z farszu. Przykrywamy większym kształtem ryby, zaciskamy krawędzie i zwijamy je w rulonik, żeby ryba nie rozwarstwiła się podczas pieczenia. Ciasto pozostałe po wycięciu ryby wałkujemy bardzo cienko i wycinamy łuski foremką do ciastek. Dekorujemy rybę łuskami, a z ziela angielskiego robimy oko.





Zapiekamy rybę w 200 stopniach na obu grzałkach przez 25-30 minut.


Bardzo delikatnie przekładamy rybę z foremki na półmisek, może ona łatwo pęknąć. Przyda się tu pomoc drugiej osoby, np. do potrzymania ogona ryby. Łuski bardzo łatwo odpadają podczas krojenia ryby - można do ryby podać dip czosnkowy do maczania łusek :)