wtorek, 8 grudnia 2015

Sałatka grecka z gyrosem

Pomysł na tę sałatkę powstał, gdy musiałam zutylizować resztki po obiedzie tortillowym. I nieskromnie dodam, że jest to najlepsza sałatka, jaka kiedykolwiek mi wyszła :)

Składniki
  • 120 g miksu sałat z sałatą lodową (z Biedronki)
  • 100 g sera typu feta (użyłam ziołowy Islos, też z Biedronki)
  • mała czerwona cebula
  • pół papryki żółtej lub zielonej
  • około 10 cm ogórka wężowego
  • mała pierś kurczaka
  • chlupek oleju
  • 2 łyżeczki przyprawy kebab/gyros
  • mały jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka keczupu
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Najpierw przygotowujemy kurczaka: kroimy drobno pierś, mieszamy z chlupkiem oleju i przyprawą kebab/gyros, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni.

Jogurt naturalny mieszamy z keczupem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, odstawiamy do przegryzienia.

W dużej misce mieszamy: opłukaną sałatę (można ją jeszcze drobniej podrzeć w strzępki), ser pokrojony w kostkę, cebulę pokrojoną w ćwierćplasterki, paprykę i ogórek pokrojone w kostkę. Dodajemy wysmażonego kurczaka i jogurt z przyprawami. Odstawiamy do lodówki na godzinę, aby się przegryzło, a potem pożeramy ze smakiem.