poniedziałek, 4 stycznia 2016

Kinderówka

czyli nalewka z batoników Kinder. Czyli likier :) Ten przepis udostępniła niedawno na facebooku moja kuzynka, przy czym facebook przeuroczo przetłumaczył to jako "likier dzieci". Szkoda tylko, że zabrakło w środku przyimka "z" :D W oryginalnym przepisie należało użyć batoników Kinder Riegel, ale u nas ich nie sprzedają - roztopiłam więc batoniki Kinder Maxi. Już podczas podgrzewania w rondelku likier bardzo dobrze smakował, nie mogę się doczekać aż miną te 4 tygodnie dojrzewania w lodówce!

Aktualizacja, 9.II.2016:
Likier jest przepyszny :) ma lekki posmak nadzienia czekoladowego. Prawie nie czuć w nim spirytusu, ale daje kopa ;)

Składniki
  • 200 g batoników Kinder Maxi (czyli 9 batoników)
  • 300 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 50 g cukru
  • 150 ml wódki

Batoniki kroimy drobno nożem. W garnku mieszamy mleko ze śmietanką i cukrem, dodajemy batoniki i podgrzewamy delikatnie aż do całego rozpuszczenia mieszając często. Nie wolno doprowadzić do wrzenia! Studzimy trochę zawartość garnka, dolewamy wódki, mieszamy i butelkujemy. Powinno wyjść około 800 ml likieru.


Przechowujemy w lodówce przez kolejne 4-6 tygodni potrząsając butelką co 2 dni, a potem spożywamy. Jeżeli coś zostanie, to resztę także przechowujemy w lodówce ;)