niedziela, 3 stycznia 2016

Kurczak z porem w sosie ostro-serowym

Pierwsza potrawa w nowym roku i zarazem pierwsza potrawa z prześlicznego naczynia żaroodpornego :) Przyrządziłam potrawkę z kurczakiem i porem w sosie ostro-serowym. Zamiast pora miał być brokuł, ale jakieś nicponie wykupiły wszystkie brokuły w promieniu kilometra - szukałam wszędzie! Do tego czerwony ryż, który kiedyś kupiłam z ciekawości. Mniam. Porcja wystarcza na dwa dni, jutro więc będziemy pałaszować resztki z warzywami z patelni.

Składniki
  • 3 pojedyncze piersi kurczaka
  • 1 por (biała część)
  • sól
  • woreczek ryżu
  • kilka wiórków masła
na sos serowy:
  • 20 dag sera
  • 3 ząbki czosnku
  • spora szczypta pieprzu
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżeczki bardzo ostrej musztardy (dałam musztardę rosyjską firmy Kamis)


Ser trzemy na tarce i mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy pieprz, keczup, majonez i musztardę. Mieszamy aż do utworzenia jednolitej pulpy. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, a pora kroimy w półplasterki.

W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian:
  • warstwa mięsa (możemy oprószyć solą),
  • warstwa sera,
  • warstwa pora.

Na sam wierzch kładziemy kilka wiórków masła.

Danie zapiekamy w 200 stopniach na obu grzałkach o jeden poziom poniżej środkowego rusztu. Jeżeli zacznie się zbyt mocno spiekać od góry, możemy wyłączyć górną grzałkę. Podczas gdy kurczak się zapieka, gotujemy ryż - ja wybrałam ryż czerwony. Potrawkę podajemy do stołu w prześlicznym naczynku, a każdy nakłada sobie po kilka łyżek mięska z serem na ryż.