Po raz pierwszy przyrządziłam chińszczyznę na bazie wołowiny. Było przepyszne, zwłaszcza w towarzystwie warzyw :)
Składniki
|
Orzeszki ziemne mielimy robotem kuchennym, ale niezbyt drobno. Przysmażamy je wraz z sezamem w woku na oleju, aż zacznie się pienić. Następnie dodajemy mięso mielone, mieszamy je dokładnie z orzechami i sezamem i siekamy drobno drewnianą łopatką, żeby się nie pozlepiało w większe fragmenty.
Podczas gdy mięso się smaży, siekamy szybko marchewkę, pietruszkę i paprykę na zapałkę. Gdy mięso będzie wyglądało na niesurowe, dodajemy warzywa do woka i mieszamy porządnie. Smażymy całość przez 5 minut i zalewamy bulionem wymieszanym z sosem słodko-ostrym, sosem chilli i sosem sojowym. Potem smażymy tylko do chwili, aż większość płynu wyparuje.
Danie podajemy wymieszane i podsmażone z makaronem.