czwartek, 18 lutego 2016

Wołowina z warzywami po chińsku

Po raz pierwszy przyrządziłam chińszczyznę na bazie wołowiny. Było przepyszne, zwłaszcza w towarzystwie warzyw :)

Składniki
  • 3 łyżki stołowe oleju do potraw z woka (kupiłam w Lidlu)
  • 4 łyżki stołowe solonych orzeszków ziemnych
  • 3 łyżki stołowe ziaren sezamu
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 duża marchew
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 kubka bulionu warzywnego (może być z kostki rosołowej)
  • 1/2 płaskiej buteleczki sosu słodko-ostrego Tao-Tao
  • 1 łyżeczka sosu chilli Tao-Tao
  • 1 łyżka stołowa sosu sojowego
  • 200 g makaronu spageteryjnego
Orzeszki ziemne mielimy robotem kuchennym, ale niezbyt drobno. Przysmażamy je wraz z sezamem w woku na oleju, aż zacznie się pienić. Następnie dodajemy mięso mielone, mieszamy je dokładnie z orzechami i sezamem i siekamy drobno drewnianą łopatką, żeby się nie pozlepiało w większe fragmenty.

Podczas gdy mięso się smaży, siekamy szybko marchewkę, pietruszkę i paprykę na zapałkę. Gdy mięso będzie wyglądało na niesurowe, dodajemy warzywa do woka i mieszamy porządnie. Smażymy całość przez 5 minut i zalewamy bulionem wymieszanym z sosem słodko-ostrym, sosem chilli i sosem sojowym. Potem smażymy tylko do chwili, aż większość płynu wyparuje.

Danie podajemy wymieszane i podsmażone z makaronem.