piątek, 29 kwietnia 2016

Zupa chrzanowa z piekarnika (udająca żurek)

To już moja kolejna zupa z piekarnika - pomysł na nią zaczerpnęłam z odcinka Kuchennych Rewolucji, w którym robiono podobną zapiekankę. Wyszło naprawdę przepyszne danie!

Składniki
  • 4 surowe białe kiełbasy
  • 4-5 ziemniaków
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 0.5 litra bulionu warzywnego - może być z kostki rosołowej
  • 2 łyżki stołowe śmietany 18% - można dać mniej, byle by zabielić bulion
  • 2 czubate łyżeczki zielonego chrzanu wasabi
  • mały pęczek koperku
  • absolutnie zero soli! bo kiełbasa i kostka bulionowa zawierają już sól


Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na plastry. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w połówki. Surową białą kiełbasę wyciskamy z flaka i formujemy małe kluseczki - te widoczne na zdjęciach wyszły mi stanowczo za duże!


W naczyniu żaroodpornym przekładamy na zmianę warstwę ziemniaków z warstwą kiełbasianych kluseczek i jajek.

Bulion doprawiamy śmietaną, chrzanem i drobno posiekanym koperkiem. Zalewamy naczynie bulionem aż przykryje ziemniaki (kluseczki mogą natomiast wystawać).


Następnie pieczemy zupę bez pokrywki w piekarniku o jeden poziom niżej od środkowego rusztu na dwóch grzałkach w 200 stopniach przez 40 minut. Możemy dźgać co jakiś czas zupę długim patyczkiem do szaszłyka, żeby sprawdzić, czy ziemniaki są już miękkie.