To już moja kolejna zupa z piekarnika - pomysł na nią zaczerpnęłam z odcinka Kuchennych Rewolucji, w którym robiono podobną zapiekankę. Wyszło naprawdę przepyszne danie!
Składniki
|
|
Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na plastry. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w połówki. Surową białą kiełbasę wyciskamy z flaka i formujemy małe kluseczki - te widoczne na zdjęciach wyszły mi stanowczo za duże!
W naczyniu żaroodpornym przekładamy na zmianę warstwę ziemniaków z warstwą kiełbasianych kluseczek i jajek.
Bulion doprawiamy śmietaną, chrzanem i drobno posiekanym koperkiem. Zalewamy naczynie bulionem aż przykryje ziemniaki (kluseczki mogą natomiast wystawać).
Następnie pieczemy zupę bez pokrywki w piekarniku o jeden poziom niżej od środkowego rusztu na dwóch grzałkach w 200 stopniach przez 40 minut. Możemy dźgać co jakiś czas zupę długim patyczkiem do szaszłyka, żeby sprawdzić, czy ziemniaki są już miękkie.