Kolejna potrawa, którą przyrządziłam prawie wg przepisu z biedronkowej gazetki "Odkryj smaki Azji" (nie wiem czemu, zawsze na pierwszy rzut oka widzę tam słowo "smoki"...). Zmieniłam co nieco proporcje składników i zastąpiłam ten ohydny plastikowy ryżowy makaron naszym swojskim makaronem jajecznym.
Składniki
do doprawienia:
do podania i dekoracji:
|
Po tym czasie z zupy wydobywamy włoszczyznę oraz większość imbiru i czosnku - niestety, nie przydadzą się już. Doprawiamy zupę sosem sojowym, solą i sosem rybnym i gotujemy jeszcze przez 15 minut, pod koniec dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Do miseczek wkładamy: po garści suchego makaronu jajecznego, tofu pokrojone w kostkę, kiełki, sezam i połówki jajek. Zalewamy gorącą zupą i dekorujemy drobno posiekaną dymką.