sobota, 17 września 2016

Ciasto Szyrwani-nan

To miały być ciastki :D Duuuużo ciastków :D Ale nawet po zwiększeniu ilości mąki o 30% masa ciastowa nadal była półpłynna, nie chciała dać się uwałkować, a już na pewno nie dałoby się z niej wyciąć miliona ciasteczek w kształcie półksiężyca. Ciasto wylądowało więc w blasze, a sprytny Małżonek próbował mnie przekonać, żeby je pociąć w półksiężyce już po upieczeniu. Przecież nikt się nie zorientuje ;) Przepis pochodzi z książki "Kulinarny Kaukaz - smaki, tradycje, receptury".

Składniki
  • 800 g mąki (w oryginalnym przepisie było 600 g)
  • 80 g + 1 łyżeczka cukru pudru (w oryginalnym przepisie było aż 250 g!!!!!!!)
  • 150 g masła
  • 3 jajka 
  • 1 szklanka mleka
  • 75 g migdałów
  • 150 g rodzynek
  • 100 g kandyzowanych owoców (dałam 50 g suszonych moreli i 50 g suszonego mango)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Migdały parzymy wrzątkiem, zdejmujemy z nich skórkę i suszymy, następnie mielimy je drobno z jedną łyżeczką cukru pudru aż do uzyskania konsystencji papki. Można do migdałów dodać chlupek mleka, jeżeli pęd powietrza od ostrzy robota kuchennego unosi migdały do góry i nie pozwala ich zmielić (mój robot tak robi z wszelkimi bakaliami!). Kandyzowane owoce i rodzynki mielimy razem bardzo drobno. 

Masło ucieramy aż do osiągnięcia śmietankowej konsystencji. Dwa żółtka ucieramy z cukrem pudrem, a trzy białka ubijamy na sztywno. Jedno żółtko zostanie na później do obmyźgania ciasta. 

Żółtka z cukrem ubijamy z masłem, dodając stopniowo połowę mleka. Pod koniec ubijania dodajemy pianę z białek.

Posiekane migdały mieszamy z resztą mleka i łączymy z masą żółtkowo-maślaną ubijając przez parę minut. Do tej masy dodajemy połowę mąki dalej miksując. Dodajemy do masy zmielone bakalie i dalej ubijamy. Na końcu dodajemy resztę mąki z proszkiem do pieczenia i zagniatamy mocno.

Nawet nie próbujemy wałkować ciasta ani niczego z niego wycinać :D Zamiast tego wykładamy głęboką blaszkę papierem do pieczenia i formujemy na niej prostokąt z masy ciastowej. Prostokąt ten można obmyźgać roztrzepanym żółtkiem. 

Ciasto zapiekamy w 200 stopniach przez 20 minut: najpierw na obu grzałkach przez 10 minut, a potem już tylko na górnej grzałce.