Jako że obecnie nie jestem dumną posiadaczką podłączonej kuchenki gazowej, postanowiłam zrobić zupę ogórkową w piekarniku w prześlicznym naczyniu żaroodpornym. Wyszło z tego bardzo smaczne danie, które wystarczyło nam na dwa dni! Jest to moja pierwsza w życiu jakakolwiek zupa ogórkowa (nie tylko taka z piekarnika) i od razu wyszła idealnie, co czyni mnie boginią ogniska domowego level 1000 :)
Składniki
|
|
Warzywa obieramy ze skórki i kroimy drobno w talarki, zaś mięso mieszamy z ulubionymi przyprawami i posiekaną natką. Mięsa nie solimy, ponieważ sól i tak będzie zawarta w kostce rosołowej. Ogórki kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę warstwy warzyw, ogórków i małych pulpecików "ukulanych" z mięsa.
Z kostki rosołowej przygotowujemy 3 szklanki bulionu, dodajemy posiekany koperek i pół kubeczka naturalnego jogurtu, żeby zabielić zupę. Mieszamy dokładnie bulion i zalewamy warzywa i mięso. O ile pulpeciki mogą wystawać ponad poziom bulionu, to warzywa już nie powinny.