niedziela, 13 listopada 2016

Ciasto "Himalaje rozpusty"

Małżonek mój obchodzi właśnie dziesięciolecie swojej pracy zawodowej - i to w jednym miejscu! Z okazji tej upiekł przepyszny biszkopt z rozpustnym wręcz kremem kajmakowym z bezami. Przepis zaczerpnięto [ stąd ]

Składniki

na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 40 g budyniu śmietankowego 
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

na krem:
  • 200 g masła
  • puszka kajmaku
  • 90 g bez

na polewę:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 5 łyżek stołowych śmietanki 30%

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno. Dodajemy cukier i cały czas ubijając dodajemy po jednym żółtku. Dosypujemy przesianą mąkę z budyniem, proszek do pieczenia i kakao. Dużą okrągłą tortownicę namaślamy, oprószamy tartą bułką i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

W międzyczasie robimy krem: do uprzednio wyjętego z lodówki masła dodajemy po łyżce kajmaku i mieszamy porządnie robotem kuchennym. Na koniec dodajemy bezy i mieszamy już delikatniej łyżką. 

Gdy biszkopt ostygnie, smarujemy go grubo kremem z bezami i robimy polewę. W małym rondelku rozpuszczamy połamaną czekoladę w pięciu łyżkach śmietanki 30%. Polewamy ciasto lekko przestudzoną polewą, a następnie zjadamy je całe naraz, bo jest takie pyszne, że nie da się go zostawić na później.