sobota, 10 grudnia 2016

Pierogi z jagnięciną

Od dawna obiecuję sobie, że upiekę w końcu fydżin według przepisu z książki "Kulinarny Kaukaz - smaki, tradycje, receptury". Ale przeglądając ją, postanowiłam poeksperymentować z jagnięciną i zaczerpnąć po trochu z kilku przepisów. Poza tym uwielbiam pieczone pierogi :) Można je jeść rękoma polegując na kanapie z książką. Zrobiłam podwójną ilość farszu - jutro spróbuję z reszty zrobić pizzę w stylu kaukaskim, czyli taką z serem kozim i dużą ilością warzyw.

Składniki

na farsz:
  • 40 dag jagnięciny
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • przyprawa kebab-gyros
  • odrobina oleju
na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 25 g drożdży
  • 1 kopiasta łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka kurkumy lub curry (do zabarwienia ciasta)
  • 1 łyżka tymianku (aby ciasto było w ciapki)

Podgrzewamy w rondelku mleko do temperatury pokojowej, następnie do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy wszystko i odstawiamy na 5-10 minut, aż na powierzchni mleka pojawią się "farfocle".

Do dużej miski wsypujemy 2 szklanki mąki, łyżeczkę soli, kurkumę/curry, tymianek i 2 łyżki oleju. Dolewamy też drożdże rozrobione w mleku, mieszamy i wyrabiamy ciasto aż do otrzymania gładkiej, sprężystej i nieco spłaszczonej kuli. Przykrywamy miskę ściereczką i pokrywką i czekamy około 40-60 minut na wyrośnięcie. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Podczas gdy ciasto rośnie, robimy farsz: jagnięcinę mielimy na dużych oczkach, cebulę siekamy drobno. Podsmażamy na odrobinie oleju cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy jagnięcinę. Gdy mięso utraci surowy wygląd, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Smażymy jeszcze przez chwilkę i odstawiamy do wystygnięcia. Farsz może być lekko surowy, dopiecze się potem w piekarniku.

Gdy ciasto już podrośnie, należy je odgazować, czyli zbić je pięścią lub parę razy walnąć nim o miskę - dzięki temu nie będzie się kleiło do wałka i nie trzeba będzie podsypywać mąki do wałkowania. Ciasto dzielimy na 8 równych części, każdą część rozwałkowujemy na duży owalny placuszek i nakładamy hojnie farsz. Placuszki zawijamy w kształt pierogopodobny dokładnie zagniatając brzegi palcami.


Pierogi pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczonej na środkowym ruszcie. W piekarnikach elektrycznych przez pierwsze 12 minut pieczemy na dwóch grzałkach, a potem tylko na górnej.