sobota, 31 grudnia 2016

Tort makowo-cynamonowy

To już ostatni wpis w tym roku - namówiłam Małżonka na upieczenie tortu makowo-cynamonowego z bloga [ Kuchenne Wzloty i Upadki Młodej Mężatki ]. Tort jest całkiem smaczny, chociaż zmieniliśmy trochę skład kremu i nie nasączaliśmy biszkoptu.

Składniki

na biszkopt:
  • 125 mąki pszennej
  • 160 g suchego maku
  • 100 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnej wody

na krem:
  • 300 g serka Almette jogurtowego (czyli dwa opakowania)
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • garść płatków migdałów
  • garść żurawiny (mocno rozdrobnionej)
  • 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki śmietanki 30%

do dekoracji:
  • garść płatków migdałów

Białka ubijamy na sztywną pianę, a pod koniec dodajemy połowę cukru pudru. Żółtka ubijamy na jasną i puszystą masę z resztą cukru pudru i z wodą. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i makiem. Do ubitej piany z białek wlewamy powoli masę z żółtek i delikatnie mieszamy obie masy łopatką. Wciąż mieszając, stopniowo dosypujemy mąkę z makiem. Gotowe ciasto przelewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy (u nas: 21 cm średnicy). Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut na dolnej grzałce. Studzimy go również w piekarniku, a potem przekrawamy na 3 blaty.

Czekoladę łamiemy na kostki i roztapiamy w rondelku na bardzo małym ogniu - można już wtedy dodać 4 łyżki śmietanki 30%. Następnie miksujemy roztopioną czekoladę robotem kuchennym z serkiem Almette, cukrem, cynamonem, płatkami migdałów i posiekaną żurawiną.

Blaty biszkoptowe przekładamy kremem, ostatni blat też smarujemy krem z góry. Na to kładziemy płatki migdałów, wgniatając je lekko w krem. Tort jest najlepszy na drugi dzień.