piątek, 10 marca 2017

Bezmięsna zupa minestrone

Bardzo trudno było oddać smak podobnej zupy Knorra, którą zajadałam się jako nastolatka nieświadoma niebezpieczeństw związanych z jedzeniem zup z proszku. Ale w końcu mi się udało :) Dałam aż dwie kostki rosołowe i trochę keczupu, żeby zupa smakowała odpowiednio glutaminianowo-sodowo! Zupę bardzo długo się robi, a to dlatego, że smaki poszczególnych warzyw mają się wymieszać i "przegryźć".

Składniki

warzywa:
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 ogromne pieczarki
  • 1 ogromna marchew
  • 1 cukinia
  • 3 małe ziemniaki
  • 1 mały brokuł
  • 1 por - biała część
  • 4 łodygi selera naciowego
  • puszka białej fasoli
  • puszka krojonych pomidorów

pozostałe składniki:
  • 2 kostki rosołowe wołowe
  • 3/4 szklanki keczupu
  • mała filiżanka kaszy manny - do zagęszczenia zupy
  • przyprawa do potraw włoskich Kamisu
  • duża szczypta soli
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • kilka chlupków oleju - dałam aromatyczny olej do dań z woka
  • duży wok
  • jeszcze większy gar


Cebulę kroimy w cienkie plasterki i odkładamy do osobnej miseczki. Marchewkę, ziemniaki i pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w plastry, podobnie jak pora i seler naciowy; brokuła rwiemy na różyczki, cukinię myjemy dokładnie i kroimy w plastry wraz ze skórką, a czosnek siekamy drobno.

W woku rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę, aż się mocno zeszkli i nieco zbrązowieje. Wówczas dorzucamy resztę warzyw wraz z czosnkiem, mieszamy porządnie i dajemy hojną szczyptę soli. Gdy warzywa już trochę zmiękną, posypujemy zawartość woka przyprawą do dań włoskich (zużyłam aż pół opakowania!), mieszamy porządnie, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu. Po 30 minutach można dodać pomidory z puszki i odsączoną białą fasolę. Dalej dusimy przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.

W sporym garnku gotujemy 3 litry wody z dwiema wołowymi kostkami rosołowymi. Na chwilę przed zagotowaniem wody możemy już dodać do garnka zawartość woka, keczup i kaszę mannę. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut mieszając często, gdyż kasza manna może przywrzeć do dna. Podajemy z drobnym makaronem (lub bez).