piątek, 2 lutego 2018

Bulion warzywny

Przepis zaczerpnęłam z biedronkowej książki "Kuchnia Polska - pysznie i zdrowiej", ale pozmieniałam trochę skład przypraw, sposób dodania cebuli i ilość masła.


Składniki
  • 3 duże marchewki
  • 4 pietruszki
  • cały seler naciowy
  • 3/4 dużego selera
  • 1 por
  • 3 cebule
  • pęczek koperku
  • 6 ząbków czosnku
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • sól do smaku


Warzywa kroimy na plasterki, oprócz koperku i czosnku, który dodamy później. W dużym woku roztapiamy masło i dodajemy przyprawy. Gdy będzie już czuć ich zapach, dodajemy posiekane warzywa. Najpierw podsmażamy je na maśle, a potem dusimy niecałą godzinę. Pod koniec tego czasu dodajemy drobno posiekany czosnek i koperek i dusimy jeszcze przez chwilę.



Przekładamy całą zawartość woka do garnka i dolewamy 4 litry wody. Doprowadzamy bulion do wrzenia, a potem pozwalamy mu pyrkać na wolnym ogniu przez 2 godziny.

Po tym czasie przelewamy rosół przez sito. Warzywa można zużyć do pasztetu, ale nie mają w sobie już zbyt wiele smaku i trzeba je niestety wyrzucić. Przed podaniem bulionu można go posolić lekko do smaku.