Przepis zaczerpnęłam z biedronkowej książki "Kuchnia Polska - pysznie i zdrowiej", ale pozmieniałam trochę skład przypraw, sposób dodania cebuli i ilość masła.
Składniki
|
|
Warzywa kroimy na plasterki, oprócz koperku i czosnku, który dodamy później. W dużym woku roztapiamy masło i dodajemy przyprawy. Gdy będzie już czuć ich zapach, dodajemy posiekane warzywa. Najpierw podsmażamy je na maśle, a potem dusimy niecałą godzinę. Pod koniec tego czasu dodajemy drobno posiekany czosnek i koperek i dusimy jeszcze przez chwilę.
Przekładamy całą zawartość woka do garnka i dolewamy 4 litry wody. Doprowadzamy bulion do wrzenia, a potem pozwalamy mu pyrkać na wolnym ogniu przez 2 godziny.
Po tym czasie przelewamy rosół przez sito. Warzywa można zużyć do pasztetu, ale nie mają w sobie już zbyt wiele smaku i trzeba je niestety wyrzucić. Przed podaniem bulionu można go posolić lekko do smaku.