środa, 28 sierpnia 2019

Kasza z kapustą i grzybami

Odkryłam ostatnio w Biedronce przesmakuśną kaszę z dodatkami (zdjęcie poniżej). Nawet woda po gotowaniu tej kaszy pachnie cudownie i pewnie nadawałaby się na bazę do zupy :) Podana porcja wystarcza na 2 osoby na 3 dni.

Składniki
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg pieczarek
  • 200 g boczku
  • 3 torebki kaszy po 100 g
  • odrobina tłuszczu
  • duża szczypta soli


Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w paski, a boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy na odrobinie tłuszczu boczek. Gdy zacznie już "strzelać" na patelni, dodajemy pieczarki i posypujemy szczyptą soli, żeby szybko puściły wodę. Dusimy to pod przykryciem i w międzyczasie kroimy drobno kiszoną kapustę, żeby się potem nie ciągnęła na widelcu. 

Gdy pieczarki będą już porządnie uduszone, dodajemy kapustę i mieszamy dokładnie potrawę. Smażymy bez przykrycia przez około 15-20 minut. Potem dusimy pod przykryciem jeszcze przez kolejne 15-20 minut.



W międzyczasie nastawiamy wodę do ugotowania kaszy. Woreczki z kaszą wrzucamy dopiero do wrzątku i gotujemy przez 15 minut pod przykryciem. Ugotowaną kaszę dorzucamy do pieczarek z kapustą i mieszamy dokładnie.