Zielone curry

Robi je się tak szybko, że nie wiem, czy aby nie potraktować tego jako fast-food :) Podana porcja wystarcza na 4 dni na jedną osobę.

Składniki
  • około 0.6 kg piersi kurczaka
  • 1 spory brokuł
  • 1 łyżka zielonej czubrycy
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego, może być z kostki rosołowej
  • 2-3 łyżeczki żółtej pasty curry ze słoika (ta z Biedronki jest lepsza od tej z Carrefoura, ale rzadko ją mają)
  • odrobina tłuszczu


Kurczaka kroimy drobno i obtaczamy w zielonej czubrycy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy kurczaka. W międzyczasie nastawiamy garnek lekko posolonej wody do ugotowania brokuła - różyczki brokuła wrzucamy dopiero do wrzącej wody i gotujemy tylko przez 7 minut. 

Odsączonego brokuła dorzucamy na patelnię. Zalewamy curry szklanką rosołu wymieszanego z pastą curry i mleczkiem kokosowym. Dusimy jeszcze przez 10-15 minut.

Curry pasuje oczywiście do ryżu, ale ja jem tę potrawę bez dodatkowych węglowodanów :)