Gołąbki z suszonymi warzywami

Od ryżu rośnie tyłek, wypadałoby więc zrobić gołąbki z suszonymi warzywami zamiast ryżu :)

Składniki
  • 0.5 kg mielonej piersi indyka
  • co najmniej 6 łyżek suszonych warzyw
  • szczypta soli
  • kapusta pekińska
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego

Pierś indyka doprawiamy szczyptą soli i ewentualnie ulubionymi przyprawami i wyrabiamy ją z suszonymi warzywami. Ja dałam 6 łyżek, ale w przypadku bardziej wilgotnego mięsa można dodać więcej. Po wyrobieniu masy o jedwabistej konsystencji lepimy małe pulpeciki.

Od kapusty pekińskiej odrywamy tyle liści, ile wyszło pulpecików. Odkrawamy twardą część każdego liścia, a miękkie części parzymy wrzątkiem. Zawijamy pulpety w liście i umieszczamy w płaskim garnku. 





Zalewamy wrzącym bulionem wymieszanym z dwiema łyżeczkami przecieru. Można też do bulionu dodać koperek albo inne ulubione przyprawy. Dusimy na małym ogniu przez 20 minut.