Od ryżu rośnie tyłek, wypadałoby więc zrobić gołąbki z suszonymi warzywami zamiast ryżu :)
Składniki
- 0.5 kg mielonej piersi indyka
- co najmniej 6 łyżek suszonych warzyw
- szczypta soli
- kapusta pekińska
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
Pierś indyka doprawiamy szczyptą soli i ewentualnie ulubionymi przyprawami i wyrabiamy ją z suszonymi warzywami. Ja dałam 6 łyżek, ale w przypadku bardziej wilgotnego mięsa można dodać więcej. Po wyrobieniu masy o jedwabistej konsystencji lepimy małe pulpeciki.
Od kapusty pekińskiej odrywamy tyle liści, ile wyszło pulpecików. Odkrawamy twardą część każdego liścia, a miękkie części parzymy wrzątkiem. Zawijamy pulpety w liście i umieszczamy w płaskim garnku.
Zalewamy wrzącym bulionem wymieszanym z dwiema łyżeczkami przecieru. Można też do bulionu dodać koperek albo inne ulubione przyprawy. Dusimy na małym ogniu przez 20 minut.