wtorek, 3 września 2019

Zupa cukiniowo-pomidorowa

Co tu dużo mówić - zupa jest przepyszna, a pikantność czubrycy fajnie harmonizuje z fetą wkruszoną do zupy :) Mniamniuśności!!!

Składniki
  • 2 spore cukinie
  • 5 pomarańczowych pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 kopiasta łyżka czerwonej czubrycy
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 0.5 l bulionu warzywnego
  • odrobina tłuszczu
  • odrobina fety lub mozarelli


Cebulę kroimy w pół-krążki i podsmażamy w woku na odrobinie oleju lub oliwy. W międzyczasie kroimy i dodajemy cukinię i pomidory, dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekany koperek. 


Po paru minutach zalewamy wok gorącym bulionem warzywnym, doprawiamy przyprawami i gotujemy przez 10 minut pod przykryciem. Gdy zupa trochę ostygnie, rozdrabniamy ją w blenderze i jeszcze przez chwilę gotujemy. 


Podajemy z wkruszoną fetą lub mozarellą.