Co tu dużo mówić - zupa jest przepyszna, a pikantność czubrycy fajnie harmonizuje z fetą wkruszoną do zupy :) Mniamniuśności!!!
Składniki
- 2 spore cukinie
- 5 pomarańczowych pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- 1 kopiasta łyżka czerwonej czubrycy
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 0.5 l bulionu warzywnego
- odrobina tłuszczu
- odrobina fety lub mozarelli
Cebulę kroimy w pół-krążki i podsmażamy w woku na odrobinie oleju lub oliwy. W międzyczasie kroimy i dodajemy cukinię i pomidory, dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekany koperek.
Po paru minutach zalewamy wok gorącym bulionem warzywnym, doprawiamy przyprawami i gotujemy przez 10 minut pod przykryciem. Gdy zupa trochę ostygnie, rozdrabniamy ją w blenderze i jeszcze przez chwilę gotujemy.
Podajemy z wkruszoną fetą lub mozarellą.