Zapiekanka mięsno-warzywna ze śmierdzącym serem

Ta zapiekanka nie jest jakoś praco- i czasochłonna, ale i tak dosyć rzadko ją robię. Czas to zmienić :)

Składniki
  • 250 g pieczarek
  • 1 mały brokuł
  • 2 małe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 żółta lub czerwona papryka
  • 10-20 pomidorków koktailowych
  • 500 g mielonej piersi indyka
  • ulubiona przyprawa do mięsa (np. kebab-gyros)
  • odrobina oleju

zalewa:
  • 5 jajek
  • 150 ml mleka
  • ulubione zioła
  • sól, pieprz
  • 100 g tartego sera grana padano lub parmezanu

W woku dusimy wszystkie warzywa pokrojone w kostkę, brokułów przedtem nie podgotowujemy! Na osobnej patelni podsmażamy mieloną pierś indyka, można ją obficie posypać przyprawą kebab-gyros. W międzyczasie mieszamy porządnie wszystkie składniki zalewy do zapiekanki.



W naczyniu żaroodpornym umieszczamy:
  • warstwę mięsa,
  • podduszone brokuły - dałam je blisko dna, żeby bardziej wytaplały się w zalewie i zmiękły trochę podczas pieczenia,
  • znowu warstwę mięsa,
  • pozostałe poduszone warzywa,
  • i na koniec znowu warstwę mięsa.

Całość pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach na obu grzałkach, o jeden poziom niżej od środkowego rusztu.