Kołacz na miodzie

Małżonek postanowił upiec kołacz na miodzie - po czterech próbach wyklarował się ten oto przepis :)

Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 25 g drożdży
  • szczypta soli
  • 4 łyżki miodu
  • ewentualnie: ziarenka sezamu lub siemienia lnianego do udekorowania




Mleko podgrzewamy do temperatury ciała i wkruszamy do niego drożdże. Odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy robotem z mieszadłami. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 


Małą okrągłą tortownicę natłuszczamy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy do niej ciasto i możemy je udekorować ziarnkami sezamu lub siemienia. 


Pieczemy na dolnej grzałce na środkowym ruszcie najpierw w 220 stopniach przez 15 minut a potem w 170 stopniach przez 40 minut.