Makowiec

Przepis pochodzi z fantastycznego kanału [ "Uwaga Babcia Gotuje" ], a Małżonek zmienił ilość drożdży i zrezygnował z polukrowania gotowego ciasta, bo cukier to złooooo.

Składniki

na ciasto:
  • 340 g mąki
  • 160 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 30 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

na masę makową:
  • 200 g maku mielonego - nie wolno używać gotowej masy makowej z puszki, bo to straszne g***o!!!
  • 250 ml mleka
  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 30 g orzechów włoskich
  • 30 g rodzynek
  • 15 g masła
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • kilka kropli aromatu migdałowego


Najpierw robimy ciasto. Masło roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia, a mleko podgrzewamy do temperatury ciała. Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 50 ml mleka, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Wrzucamy pozostałe składniki oprócz masła i mieszamy łyżką. Dolewamy masło i mieszamy dalej aż się wchłonie. Wykładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy ręcznie przez 4 minuty. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut.

Podczas gdy ciasto rośnie, robimy masę. Gotujemy mleko, wsypujemy do niego mak, gotujemy przez minutę cały czas mieszając i odstawiamy do wystygnięcia. Masło roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia. Miażdżymy orzechy, ubijamy białka, wrzucamy do nich wszystkie składniki i mieszamy.


Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 równe kule i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Następnie każdą z kul rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach 28 cm x 24 cm i grubości 4 mm. Na każdy prostokąt nakładamy połowę masy, rozprowadzamy masę równo i zostawiając po 2 cm marginesu z każdej strony.


Struclę zwijamy ciasno zaczynając z dłuższego boku. Odcinamy 2 pasy papieru do pieczenia, smarujemy lekko olejem i zawijamy strucle tak aby papier owinął je 2 razy zostawiając 1 cm luzu. Strucle odkładamy na blachę szwem do dołu i odstawiamy na 15 minut. 


Makowce pieczemy na środkowym ruszcie na obu grzałkach w 180 stopniach przez 30 minut.