Czeski gulasz na piwie

Ten przepis pochodzi z kalendarza takiego z kartkami zrywanymi codziennie. Po jego ugotowaniu w całym mieszkaniu wali jak w gorzelni, ale Małżonkowi smakuje...

Składniki
  • 1 kg łopatki
  • 1 butelka niepasteryzowanego piwa
  • 3-4 cebule
  • 1 łyżka kminku
  • 2 łyżki czerwonej papryki
  • 2 kromki razowego chleba
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku

Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. W międzyczasie kroimy łopatkę w drobne kawałki i oprószamy je papryką. Dodajemy łopatkę do cebuli i smażymy, aż mięso utraci surowy wygląd.

Posypujemy mięso kminkiem, dolewamy pół butelki piwa i dusimy na małym ogniu przez 45 minut. Po tym czasie dolewamy resztę piwa i wkruszamy dwie kromki razowego chleba. Dusimy jeszcze przez 15 minut. Można doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podajemy z kaszą.